jueves, 31 de diciembre de 2020

 

CATALOGACIÓ

OBRA: El matrimoni Arnolfini

AUTOR: Jan Van Eyck

DATACIÓ: 1434

ESTIL: Gòtic-Flamenc

TÈCNICA: Oli sobre taula

LOCALITZACIÓ: National Gallery (Londres)


Nuria molt ben vestida que té molt bon caient i fa volum ribatellada amb pell blanca (molt cara = vestit car) cintura a sota el pit (vestit Imperi) sembla que està embaraçada i va descalça. Al cap porta una mantellina de cotó amb blondes (encajes) que s'aguanta a sobre de dos monjos a banda i banda del cap. Celles depil·lades, ulls axinats, ulls axinats i boca petitona. 

Els dos s'agafen de la mà, home més avançat que la dona (masclisme) amb el braç dret alçat sembla que domina, entre els dos hi ha un gos. A l'esquerre a sota els esclots de fusta. Darrere de la parella hi ha l'habitació que s'endinsa cap al fons. A la dreta hi ha el llit amb uns cortinatges (anomenats baldequí) recoberta amb roba molt vermella. Al fons al caçal de fusta. A la paret del fons hi ha mirall convexe que fa una visió d'ull de peix (molt més llarg). Amunt del mirall hi han unes inscripcions en llatí que diuen "Johannes Van Eyck fruit hie" 1434. Al fons hi han unes sabatilles d'allà i unes taronges. 

Al sostre hi ha una aranya de metall amb una sola espelma encesa. Sensació de perspectiva feta amb les aigües i el tema colors molt brillants i purs. La llum vé de l'esquerre que il·lumina en natural i de costat. Retrats una mica idel·litzats.

CONTINGUT

El senyor Arnolfini que és el que es casa era un ric comerciant italià que vivia a Flandes els negocis li anaven bé (roba molt cara). Quan es va casar va portar com a testimoni a Jan Van Eyck. Abans de l'Escola de Trento els matrimonis es podien celebrar a casa per això aquest matrimoni es celebra a casa dels Arnolfini. Ple de símbols sobre el matrimoni:

1. Gos: fidelitat;

2. Noia sembla emarassada: procreación;

3. Unió de les mans: unió carnal;

4. Espelma encesa: matrimoni és un sacrament (divinitat);

5. Gravats de mirall: divinitat;

6. Descalços sacrament diví;

7. Taronges: part de plaer en el matrimoni;


0 comentarios:

Publicar un comentario