miércoles, 6 de enero de 2021


      Oli sobre una fusta, al museu dels oficis a Florència, tema mitològic.

Segons la mitologia, Venus és la deesa de l'harmonia, de la bellesa, dels compromisos (arquetips de Venus). Venus va nèixer de les aigües de l'illa de Xipre. L'origen del naixement ve d'una discussió de Saturn i Urà en la que guanya Saturn que troceja al seu pare (Urà) amb la guadanya el fa bocins i el llença al mar. De l'esperma d'Urà fertilitzarà l'origen i neixerà venus. Venus neix nua i Boticelli la col·loca a sobre d'una petxina arrossegada poc a poc cap a la costa gràcies al vent, representat per una parella (noia,noi) que sobrevolen molt estretament junts i bufen. A l'altre costat hi ha una nimfa (figura femenina del bosc) que espera a la deesa que arribi al costat per cobrir-la amb un martell. Hi han dos tipus de Venus: la que representa l'amor, la bellesa (més terrenal i sensual) i "la Venus Humanitas" de Boticelli, l'unió entre les idees i l'unió entre esperits.

  • Com és que Boticelli s'interessa per aquests temes? 

Per què Boticelli era un humanista que anava a una escola neoplatònica i anava amb Miquel Àngel. Quan mor els Medicis puja al poder un monjo que persegueix a tots els humanistes, el monjo Savonarola, un home fanàtic del cristianisme. Boticelli té por i cremarà totes les seves obres de tema mitològic i cambia el seu estil pel religiós i místic. 

  • Com representa la unió entre el món terrenal i el món de les idees? 

Venus representa el factor d'unió, els vents representen el món de l'esperit (perquè sempre estàn volant). El món terrenal representat per la nimfa (toca de peus a terra i va vestida). Tambés es diu que Boticelli volia representar l'unió de totes les coses amb els quatre elements de la vida foc, aigua, terra i vent. Falta el foc, es diu que com està esquerdada per amunt per ser posat en un mur es diu que hi havia el sol. Vol representar, plantejar un problema del seu moment unir les creençes cristianes amb la mitologia. 


0 comentarios:

Publicar un comentario